“Anticiperen op onvoorziene omstandigheden is de helft van het werk”
“Het voortraject van reconversieprojecten heeft veel voeten in de aarde. Onze job bestaat voornamelijk uit snel schakelen wanneer er zich onvoorziene omstandigheden voordoen”, vertelt Nils Synhaeve. Samen met zijn collega Kobe coördineert hij de projecten in uitvoering, van het ogenblik dat de vergunning is verkregen tot en met de oplevering.
Hoe lang duurt de realisatie van een reconversieproject gemiddeld?
“Voor een reconversieproject mag je rekening houden met een uitvoeringsperiode van ongeveer één jaar. Bij een klassieke ontwikkeling is dat iets langer.”
De vergunningsfase kan best wat tijd in beslag nemen. Hoe gaan jullie hiermee om?
“Tijdens de vergunningsfase, geven we graag een tijdelijke invulling aan onze sites. Een leegstaand gebouw kan een karaktervolle setting vormen voor evenementen of andere bijzonderheden. Zo koos de Kortrijkse band Balthazar voor Bedrijvenpark Hexaport in Gent als achtergrondkader voor hun ‘Losers’-videoclip. Ook onze andere gebouwen leenden zich al meermaals voor de organisatie van bijvoorbeeld galabals en kartings.”
Wanneer de vergunningsfase veel tijd inneemt, geven we sites graag een tijdelijke invulling.
En eens de vergunning binnen is, op welke manier pakken jullie het sloopproces met respect voor het milieu aan?
“Het afvalmateriaal correct sorteren is de basis. We onderscheiden onder meer betonpuin, steenpuin en staal, en bekijken welke materialen in aanmerking komen voor hergebruik. Steenpuin breken we bijvoorbeeld ter plaatse zodat we die opnieuw als grondstof kunnen inzetten onder vloerplaten of wegenissen.
Waar mogelijk proberen we ook zoveel mogelijk waardevolle elementen te behouden. De tuinmuur ter hoogte van de begraafplaatsen in Bedrijvenpark Boxx heeft een historische waarde, dus zochten we naar een manier om die te integreren in onze plannen.”
Welk project hield tot nu toe de grootste technische uitdaging in?
“Zonder twijfel Bedrijvenpark Boxx in Kortrijk. Het betrof een project dat we op maat ontwikkelden voor HVAC-specialist Lieven Deneckere. Dit is een van onze meest uitgebreide projecten, waarbij we op een oppervlakte van 9.500 m2 achttien units realiseerden, die als ateliers, productieruimtes of opslagplaatsen kunnen dienen. Sommige units zijn voorzien van een mezzanine. Bovendien speelden er verschillende complexe elementen mee, zoals betonkernactivering en de integratie van een autolift. Dergelijke uitdagingen maken de job uiteraard des te interessanter.”