Algemeen nieuws

Mede-eigendom binnen
een bedrijvenpark:
wat moet je weten?

Een kmo-unit biedt heel wat voordelen, maar brengt ook enkele rechten en plichten met zich mee. Zo maak je automatisch deel uit van een mede-eigendom. Maar hoe zit zo’n stelsel van mede-eigendom in elkaar? We vragen het aan Sebastien Degryse. Als syndicus en zaakvoerder van Syndic Degryse, een familiebedrijf met meer dan dertig jaar ervaring en met enkele bedrijvenparken in beheer, is Sebastien volledig vertrouwd met het brede spectrum van mede-eigendommen.

Hexagon mede eigendom

Hoe werkt de mede-eigendom in een bedrijvenpark?

Sebastien Degryse: “Vanaf het moment dat er onverdeeldheid is – wanneer verschillende personen eenzelfde recht op een goed hebben – spreken we over mede-eigendom en moet een syndicus worden aangesteld. Ieder privatief, dat kan gaan van parkings tot kmo-units, krijgt aandelen volgens een waarde- of nutsbepaling binnen het grotere geheel. Daarbij is oppervlakte een van de belangrijke factoren. Een logische redenering kan zijn: hoe groter de bedrijfsunit, hoe hoger het aandeel in de mede-eigendom. Zo genereert een grotere unit bijvoorbeeld ook meer verkeer binnen het bedrijvenpark, wat meer invloed heeft op de eigendom.

Eigenlijk valt een businesspark te vergelijken met een klein dorp. Wegenissen, groen en dergelijke: ook in een dorp zijn er gemeenschappelijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden en bepaalde rechten en plichten die moeten worden gerespecteerd. In de mede-eigendom van een bedrijvenpark is uniformiteit bijvoorbeeld een rode draad. Wanneer een eigenaar een wijziging of toevoeging die invloed heeft op de uniformiteit of gemene delen wil doen, dient een algemene vergadering dat goed te keuren.”

In een bedrijvenpark zie je een zekere kruisbestuiving en samenhorigheid tussen de verschillende ondernemingen. Zo wordt in de onverdeeldheid van een mede-eigendom toch een eenheid gecreëerd.

Sebastien Degryse, zaakvoerder Syndic Degryse

Welke rechten, plichten en kosten zijn verbonden aan mede-eigendom?

“Als mede-eigenaar moet je bijdragen aan de goede instandhouding van de site, want je draagt toch een zekere verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid. Één keer per jaar wordt een algemene vergadering gehouden. Die dient plaats te vinden binnen een vooraf vastgelegde periode van vijftien dagen. Tijdens de algemene vergadering wordt de boekhouding voorgesteld en goedgekeurd, worden de lopende contracten en werkzaamheden besproken en kunnen andere agendapunten worden toegevoegd. Bijzondere algemene vergaderingen vallen buiten de vastgelegde periode en kunnen steeds georganiseerd worden wanneer dat nodig is. Tijdens de vergaderingen fungeert de syndicus als moderator van de gesprekken.

Aan een mede-eigendom zijn ook enkele gemeenschappelijke kosten verbonden, zoals brandverzekering, tuinonderhoud, signalisatie, dakonderhoud, elektriciteit, water en de syndicuskosten. In feite alle kosten die komen kijken bij de gemeenschappelijke delen van het bedrijvenpark.”

Wat zijn de voordelen van een kmo-unit binnen een groter geheel?

“In bedrijvenparken zoals die van Hexagon kunnen eigenaars genieten van een aangename en mooie bedrijfssite. Het is aantrekkelijk voor de ondernemer zelf, maar ook voor hun medewerkers en klanten. Daarbovenop worden alle kosten verdeeld, wat in een zelfstandige vestiging uiteraard niet het geval is. Daarnaast zie je ook een zekere kruisbestuiving en samenhorigheid tussen de verschillende ondernemingen. Zo wordt in de onverdeelheid van een bedrijvenpark toch een eenheid gecreëerd.”

HEXAGON 6 X8 A8609 MOQO HR

“Bedrijfsunits zijn
aantrekkelijk voor
investeerders én huurders”

Vincent Duthoo is onder meer zaakvoerder van Duthoo Coating Concepts, een gespecialiseerde onderneming in lakoplossingen. Als privé-investering kocht de ondernemer twee units op bedrijventerrein Park Apart in Zwevegem. Enerzijds om zelf zaken te stockeren, anderzijds om te verhuren. Een logische beslissing volgens Duthoo: “De weinige beslommeringen en het optimale rendement van een bedrijfsunit zorgen voor een ideale investering.”

Ontdek het volledige verhaal