Urban mining:
hoe Hexagon meer haalt uit zijn werven
In ons streven naar groen en futureproof bedrijfsvastgoed blijft het Hexagon-team innovatieve stappen zetten. Urban mining stelt ons in staat om sloopafval te recupereren en vanaf het prille begin van een reconversieproject de juiste toon te zetten. Op dit moment doen we dat in Meulebeke, waar de gevelpanelen van de vroegere Intermat-site de bouwblokken van een nieuw project worden. Ben je benieuwd naar de duurzame meerwaarde van urban mining? Hexagon vertelt je er graag alles over.
Hoe gaat Vlaanderen om met bouw- en sloopafval?
Wist je dat 35% van het afval in Vlaanderen afkomstig is uit bouw- en sloopactiviteiten? Een niet te negeren getal. Zeker niet als je weet dat 5 à 12% van de totale nationale broeikasemissies eveneens gelinkt wordt aan voornoemde activiteiten. In totaal produceert de Vlaamse bouwsector 15 miljoen ton bouw- en sloopafval per jaar, waarvan 90% bestaat uit steenachtige materialen. 95% van die steenachtige materialen wordt vervolgens gerecycleerd in funderingen van wegen en gebouwen.* Binnen de recuperatie van niet-steenachtige materialen is dan weer nog veel progressie mogelijk. Daarom valt het belang van urban mining niet te onderschatten.
(*volgens cijfers uit het onderzoeksrapport ‘Urban mining in Vlaanderen’ - 26/05/2021)
Wat is urban mining?
Om circulair te bouwen, en dus een economische, sociale én ecologische meerwaarde te creëren, moet rekening worden gehouden met de bestaande erfenis en de toekomstige opportuniteiten van bouwprojecten. Daarom worden bruikbare materialen uit oude gebouwen en infrastructuren gerecupereerd, om die vervolgens te hergebruiken in nieuwe gebouwen. Urban mining, dus. Zo worden natuurlijke grondstoffen gespaard, en wordt het volle potentieel van bestaande materialen gebruikt. Urban mining brengt dan ook heel wat voordelen met zich mee:
- Minder behoefte aan nieuwe grondstoffen
- Lagere milieu-impact van bouwprojecten
- Minder afval naar stortplaatsen
- Grotere energiebesparing
- Herwonnen materialen voordeliger dan nieuwe grondstoffen
- Natuurlijke grondstoffen worden langer behouden
Door middel van urban mining draagt Hexagon letterlijk zijn steentje bij aan de circulaire economie.
Hoe past Hexagon urban mining toe?
Bij Hexagon streven we steeds naar verbeterde bouwprocessen, van afbraak tot oplevering. Bij de opstart van elk project bekijkt ons team standaard wat er mogelijk is op het vlak van recirculatie en duurzaamheid.
Een toonbeeld van die mindset vind je vandaag terug in Meulebeke. Waar tot in 2023 bouwmateriaalspecialist Intermat gevestigd was, wordt binnenkort het Bedrijvenpark Ursus gebouwd. Tijdens de sloop van de leegstaande gebouwen maakt Hexagon er op dit moment werk van urban mining: “Via onze sloopaannemer BMV uit Ingelmunster heeft ons team de opportuniteit gevonden om een deel van de afbraakmaterialen in Meulebeke te recupereren”, vertelt Hexagon-directeur Jelle Vandendriessche. “Zo worden de gevraagde Ytong-panelen zorgvuldig gedemonteerd, ter plaatse op de juiste maat gezaagd, om vervolgens te worden gebruikt voor een nieuw project. Op die manier dragen we letterlijk ons steentje bij aan de circulaire economie.”
Zo wordt Bedrijvenpark Ursus opnieuw een toonaangevend project van Hexagon. Wordt vervolgd …
Voor meer info: www.bedrijvenparkursus.be